Värme och ventilation
Det finns några saker som du kan påverka så att värmen och ventilation fungerar optimalt i din lägenhet.
Värme
I våra fastigheter har vi ett enrörs och prognosstyrt värmesystem. Detta styr värmen i alla lägenheter i enlighet med en lokal väderprognos från Bromma flygplats. Läs mer om temperaturgivare och inomhusklimat här.
Enrörs värmesystem innebär att alla element är ihopkopplade i en lång slinga i varje lägenhet. På varje element sitter en ventil som reglerar värmen i just det elementet.
Termostat
Våren 2025 har vi satt termostater på de flesta element. Termostaterna kommer att ge en rumstemperatur på ca 21-22°C vid inställning 6,5. Om man vrider till en lägre siffra får man en lägre temperatur. Inställning 5 ger ca 20° och inställning 3 cirka 16°.
När man får rätt temperatur i rummet kommer termostaten att stänga ventilen och elementet svalnar. Elementet kommer att vara kallt tills temperaturen i rummet sjunker under det inställda värdet. Det är alltså inget fel på värmesystemet om elementet är kallt när rumstemperaturen är rätt.
Termostaten måste kunna känna rätt temperatur. Möbler, tunga gardiner och elementskydd som skymmer elementet och termostaten gör att den luras att stänga för tidigt, med följd att rumstemperaturen sjunker.
Att få varmare än 22° är svårt. Om ni tex sätter in en elfläkt i rummet som höjer temperaturen över 22° så stänger termostaten av elementet och det blir bara elfläkten som ”jobbar”.
Om man tycker att det för varmt och vädrar så öppnar ventilen och släpper på mer värme. Vill man ha lägre temperatur så är det bättre att vrida ner termostaten. Vill man vädra så skall man göra det under en kort tid (5 min).
Om ni upplever att ni har för låg temperatur, kontrollera:
Rumstemperaturen med en pålitlig termometer mitt i rummet.
Att termostaten står på högsta värdet. (6,5)
Att inte möbler, gardiner och elementskydd skymmer termostaten.
Är det fortfarande kallt kan du också prova att vrida termostaten från öppet till stängt läge några gånger, det kan fastna luft eller smuts i ventilen, detta lossnar om du vidtar denna åtgärd.
Om inget av ovan hjälper och ni fortfarande vet att ni har för låg temperatur i er lägenhet, så kontaktar ni styrelsen styrelsen@dillen2.se.
Lufta element
Om dina element är kalla kan det bero på att det har samlats luft i systemet. Med hjälp av en elementnyckel släpper du enkelt ut luften. Då cirkulerar det varma vattnet fritt och hela elementet blir varmt.
Efter sommaren har elementen stått avstängda en längre tid. På hösten när värmen sätts på igen kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen.
När är det dags att lufta? När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta. På elementen finns en särskild ventil för att släppa ut luft. Öppna ventilen med en elementnyckel så pyser luften ut.
Frånluftsventilation
I våra fastigheter har vi mekanisk frånluftsventilation. Detta innebär att frisk luft sugs in via fönsterventilerna och dras ut via frånluftsventiler.
Det finns flera frånluftsventiler i din lägenhet. Det är viktigt att inte täppa igen frånluftsventilernaså att luften och värmen kan cirkulera i din lägenhet. Det finns till och med en liten frånluftsventil i din klädkammare (för lägenheter med klädkammare). Det är ett litet håll ca 4–5 cm i diameter. Det är bra att inte täcka för det heller.
Det är bra att rengöra frånluftsventilerna då och då. Tänk på att inte ändra läge för inställning på ventilen. Torka bort allt smuts försiktigt med en trasa.
Tänk på att du får bara ha en köksfläkt med kolfilter.
Vädring
Det finns vädrings öppningar ( spaltventiler) högst upp i alla fönster. Om dessa är öppna under den kalla säsongen så kan du få kallras i din lägenhet. Detta upplevs som att det är kallt på golvet. Vädringsfönster är ett bra sätt att få mer luft att cirkulera.
Tänk på att byta/rengöra filtret som finns i vädringsfönstren varje år.
Golvvärme i badrummet
Vissa har valt att installera golvvärme som tillval i sina badrum. Du hittar en enkel instruktionsbild längst ner på sidan. En mer omfattande instruktionsmanual kan du läsa här som pdf-fil: Bruksanvisning Golvtermostat.pdf