Eldebitering för boende i Dillen 2

Som många känner till har elpriserna på senaste tiden stigit. Sedan en tid tillbaka har vi separerat elkostnaderna från månadskostnad och hyra och nu får den boende betala efter förbrukning.

Avgiften som tas ut baseras på föreningens faktiska kostnader och sätts månadsvis efter att vi fått fakturor från nätleverantören (Vattenfall) och energileverantören (EON).

Genom att dividera kostnaderna med förbrukning får vi fram en tariff för aktuell månad. Avgiften debiteras samtidigt med månadskostnad/hyra. Det blir en eftersläpning eftersom månadskostnad/hyra aviseras i förskott och elkostnad i efterskott. Januariförbrukningen kommer på faktura för juni, februari på juli och så vidare.

Föreningen har tecknat storkundsavtal som ger betydligt lägre kostnader än om varje lägenhet har enskilt abonnemang.

Nedan följer tabell på tariffer för 2022:

 

jan

feb

mar

apr

maj

jun

jul

aug

Tariff per kWh

 2,61 kr

 2,30 kr

 2,93 kr

 2,17 kr

 2,39 kr

 2,73 kr

 2,23 kr

 4,15 kr

Information i media anger ofta elpris som spotpris. Detta är bara en del av priset vi betalar.

Basen i det rörliga priset från EON är det raka medelspotpriset (månadsvis) på elbörsen. Sedan tillkommer moms, påslag och elcertifikat. Dessutom tillkommer nätavgift från Vattenfall (ungefär 1 kr/kWh).

Det går att se sin egen förbrukning på internet (per dygn, månad eller år). Genom att multiplicera månadsförbrukning med tariff får ni fram kostnad för denna månad.

Information och inloggningsuppgifter kan fås av Bo Karlsson, e-post bo.dillen2@gmail.com.

Nedan är ett exempel på statistik för en av våra mindre lägenheter