Summering av stambyte i 2:an

Under hösten genomfördes ett stambyte och renovering av badrummen i 2-rumslägenheterna i 2:an. Här följer en kort summering av hur det gick.

Att vi gjorde detta för dessa lägenheter berodde på att de var berörda av en
vattenskada, som skulle innebära renovering av badrummen. Då detta ändå skulle
göras beslöt styrelsen att vi, om alla boende tillstyrkte, även skulle byta ut
stammarna, som består av avloppsrör, vattenledningar och värmeledningar belägna
i en slits. Vatten och avloppsrör byttes i badrum och kök.

Projektet inleddes med ett informationsmöte. Därefter upphandlades projektledning och entreprenör. Rotpartner AB och TEPAC AB valdes.

För hyreslägenheterna beslöts att alla ytskikt och all utrustning skulle bytas. För bostadsrätterna gällde att ytskikt och synlig rördragning betalas av föreningen. Befintlig utrustning monteras ned och återmonteras. Bostadsrättsinnehavaren kunde också välja att köpa ny utrustning efter eget val. Utan kostnad för den boende ingick kakel och klinker enligt förslag från föreningen. Mot tilläggskostnad kunde man välja andra ytskikt.

Ytterligare ett informationsmöte hölls och entreprenören gjorde enskilda besök hos varje boende där man gick igenom val av klinker och utrustning.

Bygget startade  den 15 augusti 2016.

Först byttes alla låscylindrar så att entreprenörerna skulle kunna komma in i lägenheterna med egen nyckel.  Därefter kläddes golv och väggar med skyddspapp i trapphusen samt i lägenheterna.

I trapphuset på varje våningsplan installerade varm- och kallvatten-uttag samt en utslagsvask.

I källargången finns en vattentoalett. Två duschkabiner upprättades i gamla mangelrummet. Varje lägenhet erbjöds även en torrtoalett, kallad Skogstoa. Denna använder en typ av luktabsorberande pellets som gör att de går att använda inne i lägenheterna.

Första etappen i lägenheterna var demontering och rivning av ytskikt och uppbilning av avloppsrör i golven i badrummen. Detta är en bullrande och störande verksamhet. Det tar ett par dagar per lägenhet och är den mest besvärande perioden i form av buller och damm.

Se bildgalleri för mer om de olika etapper som ingick i arbetet.

Efter slutstädning och demontering av provisoriska anläggningar var jobbet klart. Det tog cirka sju veckor totalt.

Den allmänna uppfattningen är att stambytet och renoveringarna har gått över förväntan. ”Det var inte så jobbigt som man trott”. Alla har varit mycket nöjda med entreprenören och tycker att de fått fina badrum.