Info om status på Huvudsta sopsug

Vi beklagar de fortsatta besvär som stoppet innebär för boende och brukare. Här kommer en aktuell rapport om status på sopsugen från Solna stad.

Envac har rensat bort flertalet rörstopp av s.k. ”glasberg” (tungt material i form av glas, sand, skrot mm).

Rörstopp uppstår av olika anledningar, men inträffar bla när det är dåligt ”sug” i anläggningen. Tungt material blir kvar i rören när det lätta materialet transporteras vidare till containern i terminalen. Om det tunga materialet klumpar ihop sig uppstår rörstopp. Det kan ibland vara väldigt kompakt och svårt att få loss. Containern i terminalen var full med glasberg, och tömdes i fredags 19-09-13.

Envac har även lagat flertalet läckor på rören (även om det verkar finnas kvar läckor på grenen som ligger under Jungfrudansen 30–50. Rören är av gjutjärn. Läckorna uppstår av blött korrosivt matavfall och mekaniskt slitage när soporna transporteras genom rören i hög hastighet. Eftersom rören är gamla (ca 50 år) är det inte onormalt att läckor uppstår på systemet. Rören lagas invändigt genom att Envacs tekniker kryper in i rören och svetsar på plåtar från insidan. Ibland får de krypa flera hundra meter in för att komma fram till läckan.

En rörsträcka har imploderat (tryckts ihop) i södra delen av Jungfrudansen. Detta rör går inte att laga, utan behöver bytas på något sätt. I nästa vecka får vi veta mer om detta.

Styrsystemet som sköter öppning och stängning av ventilerna är ur funktion för en sektor (kring Huvudsta C). Även där får vi mer information i nästa vecka.

Envac bedömer att de inom ett par veckor kan få igång sopsugen i de delar som inte berörs av det trasiga röret.

För de sektorer med allvarligare fel: imploderat rör kring Jungfrudansen 8-18 och Skoga, samt felet med styrsystemet (norr om Storgatan) kan tyvärr ta längre tid att få igång. Mer info följer när vi vet mer.