Underhåll och ombyggnad

Innan du börjar

Läs noga igenom dokumenten nedan. De behandlar bland annat vilka skyldigheter du har som bostadsrättägare.

       -  Till dig som nybliven bostadsrättsägare
       -  Ansvarsfördelning vid vattenskada

Vatten/VVS generellt

Behöver du göra en vattenavstängning som påverkar andra lägenheter bör detta utföras av en rörmokare som föreningen rekommenderar och som känner vår fastighet. Kontakta oss på styrelsen@dillen2.se. Du står själv för kostnaden. Informera dina grannar om större planerade avstängningar. Kallvatten får absolut inte stängas av separat, då det kan leda till skållningskador.

Vår bostadsrättsföreningen brukar anlita följande rörmokare:

RS Rör: 08-600 29 13 eller 0708-35 64 15

Badrum

I samband med stamrenoveringen utfört 2018-2019  har samtliga brunnar till dusch och badkar försetts med en "korg" som man lätt kan lyfta ut för att rensa ut hår med mera. Detta måste göras med jämna mellanrum för att undvika stop i brunnen. Se bilder längst ner på sidan för en detaljed beskrivning.

Kolla in en kortfilm från Proffsmagasinet om hur du gör för att rengöra ditt vattenlås 
https://www.youtube.com/watch?v=WaHnqrxD31E  

Vid byte av badkar till dusch, är det viktigt att anlita fackman för omdragning av badkarsrören så att genomföringarna blir ovanför duschen. Nuvarande lösning, med genomföringar nere vid golvet har orsakat ett flertal vattenskador. I badrumsgolven finns vattenledningar till radiatorerna i lägenheten. Stor försiktighet måste iakttagas vid eventuell bilning i golv. Fläkt får inte kopplas till dragventilerna i toalett eller badrum.

Kök

Förändringar i elinstallationer måste utföras av fackman. Vid installation av diskmaskin, nya kranar, tvättmaskin etc måste anvisningarna följas. Blir det en vattenskada kan du råka ut för att din försäkring inte gäller. Arbetet måste vara fackmannamässigt gjort av en behörig person. Kökskåpans ventilation får inte vara ansluten till dragventilen ovanför spisen. Tillåtna fläktar är kolfilterfläktar utan fast anslutning till ventilationssystemet.
Denna länk innehåller info om hur man rensar köksavloppet.
https://www.jafo.eu/fileadmin/pim/files/6/3/13102-jafo-diskbanksvattenlas-drift-skotsel.pdf

Avfallskvarn
Köksavloppskvarn får inte användas i Solna.

Enligt § 9 i ABVA (Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Solna) får spillvatten från avfallskvarn inte tillföras den allmänna avloppsanläggningen.

Läs mer på Solna stads hemsida.

Golv

Golven i rummen, hallen och köket i våra lägenheter är så kallade "flytande golv". Det innebär att det finns 5-10 cm sand på betongplattan. Ovanpå sanden ligger hårdmasonit som undergolv och ex novilonmatta klistrad mot masoniten. I sanden kan det ligga rör till elementen. Ligger sanden ojämnt blir golven lätt "svajiga". Prata med en fackman innan du startar renovering av golv. Du får inte lägga in vattenburen golvvärme.

Ytterdörr till din lägenhet

Vi vill behålla ett trevligt och enhetligt trapphus i våra fastigheter. Därför ska eventuella nya säkerhetsdörrar som sätts in istället för de befintliga likna de gamla så mycket som möjligt. Det vill säga att du på sidan av dörren som syns mot trapphuset bör välja ett mörkt träslag med list i trä eller i vitt runt dörren.

 

Klicka på bilderna nedan för att se foto samt beskrivningen.